Санитарлық дәрігерлер шетелдік әріптестерімен кездесті

Бизнес және экономика

15:14 3 Қазан 2011

Жаңа технологиялар дамыған сайын азық-түлік өндірісінің көлемі де жыл санап артуда. Демек, өнімнің сапасына қойылар талап қатал. Санитарлық-эпидемиологиялық қызмет мамандары тұтынушыларды сапалы әрі қауіпсіз өніммен қамтамасыз ету үшін кәсіби біліктілікті арттырып, зертханалық-техникалық базаның жаңаруына да мән беруі тиіс.

Саверио Маннино, халықаралық сарапшы, Италия:
– Бірқатар зертханалардың жұмысымен таныстым. Жоғары деңгейде деп айта аламын. Дегенмен өнімнің сапасын бақылау жүйесіне аса жауапты қараған дұрыс. Бұл 1-2 жылда шешіледі деген ойдамын.

Филипп Кореган, халықаралық сарапшы, АҚШ:
– Қазақстанда дүниежүзілік сауда ұйымының талаптарына сай өнім шығару үшін біраз жұмыс атқарылуда. Сіздерде ауыл шаруашылығы саласы өте жақсы дамыған. Шығарылатын азық-түлік өнімдерінің сапасы да жоғары.

Анна Василенко, халықаралық сарапшы, Украина:
– Мамыр айында мемлекеттік эпидемиологиялық қадағалау комитетінің 50 жетекші маманы үшін семинар-тренинг өткізген болатынбыз. Олар алған тәжірибелерін жергілікті әріптестерімен бөлісті.

Сарапшылардың түрлі елдерден топтастырылуы да кездейсоқ  емес. Өйткені әр мемлекетте тұтынылатын тауарлардың қауіпсіздігін бақылау жүйесі түрлі деңгейде. Бұл жан-жақты тәжірибе алмасуға мүмкіндік туғызды. Семинар барысында еліміздегі зертханалық қызмет пен мамандардың мүмкіндіктері де барынша ескерілді.

Талғат Тұңғышбаев, жобаның үйлестірушісі:
– Бірінші мақсатымыз – осы бақылайтын органдарды үйрету, оларды халықаралық талаптармен таныстыру. Олар тауар өндірушілерге барып,  тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін бірге жұмыс істейді деп ойлаймыз.

Саверио Маннино, халықаралық сарапшы, Италия:
– Бірқатар зертханалардың жұмысымен таныстым. Жоғары деңгейде деп айта аламын. Дегенмен өнімнің сапасын бақылау жүйесіне аса жауапты қараған дұрыс. Бұл 1-2 жылда шешіледі деген ойдамын.

Филипп Кореган, халықаралық сарапшы, АҚШ:
– Қазақстанда дүниежүзілік сауда ұйымының талаптарына сай өнім шығару үшін біраз жұмыс атқарылуда. Сіздерде ауыл шаруашылығы саласы өте жақсы дамыған. Шығарылатын азық-түлік өнімдерінің сапасы да жоғары.

Анна Василенко, халықаралық сарапшы, Украина:
– Мамыр айында мемлекеттік эпидемиологиялық қадағалау комитетінің 50 жетекші маманы үшін семинар-тренинг өткізген болатынбыз. Олар алған тәжірибелерін жергілікті әріптестерімен бөлісті.

Сарапшылардың түрлі елдерден топтастырылуы да кездейсоқ  емес. Өйткені әр мемлекетте тұтынылатын тауарлардың қауіпсіздігін бақылау жүйесі түрлі деңгейде. Бұл жан-жақты тәжірибе алмасуға мүмкіндік туғызды. Семинар барысында еліміздегі зертханалық қызмет пен мамандардың мүмкіндіктері де барынша ескерілді.

Талғат Тұңғышбаев, жобаның үйлестірушісі:
– Бірінші мақсатымыз – осы бақылайтын органдарды үйрету, оларды халықаралық талаптармен таныстыру. Олар тауар өндірушілерге барып,  тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін бірге жұмыс істейді деп ойлаймыз.

Ауқымды бағдарлама аясында республика бойынша 1000-нан астам маманды оқыту жоспарда бар. Жыл соңына дейін бұл курстар еліміздің барлық аймағында өткізілмек.

Инеш Шоқақова

Бұдан әрі оқыңыз

Кәсібін дөңгелеткен ағаш ұстасы
“EcoMol Sergeevka” серіктестігінің өнімі таяу арада нарыққа шығад